top of page

archi
tec
ture

Soproni piac és vásárcsarnok
diloma terv
/ építész konzulens: Bánáti Béla / 

Diplomamunkámban a soproni piac és vásárcsarnok rekonstrukciójával foglalkoztam, amely egy urbanisztikai intervenció segítségével kapocs lehetne a város egy elhanyagoltabb részén keresztül, a legnagyobb lakótelep, és a nemrég megújult belváros között. 

Tervem a meglévő ikonikus vasbeton ernyőkből építkezik, a lehető legmodernebb a körforgásos gazdaságot szemelőtt tartó anyagokkal és technikákkal. Többnyire CLT paneles technológiával és mozgatható  napelemekkel. 

A fő csarnoktér, a meglévő ernyők kiegészítésével kapja meg új formáját, ezt kétoldalról üzlet és vendéglátóhely sor veszi körül. A külvilág irányába az épület árkádsorral kapcsolódik, amely mögött a piac nyitvatartásától függetlenül üzemelni képes kiadható helységsor található. 
Az épület alatt mélygarázs kerül kialakításra, ezzel segítve a reggeli tömeges áruszállítás helyproblémáit.  

Az épület anyaghasználatában az üvegre kasírozott transzparens napelemekkel működő árnyékoló rendszer mellett a fa és beton érdekes a szokványostól eltérő viszonya kiemelésre méltó. 
Az épület falszerkezetei laminált tömörfa panelekkel készülnek, azonban ezek felülete nem lenne megfelelő a piacfunkció fokozott igénybevételeinek, ezek miatt egy beton kéregburkolatot szükséges alkalmazni. Ez egy fordított viszonyrendszert eredményez melyben nem a beton falakat burkoljuk fával, hanem a fát burkoljuk betonnal, ezzel jelentősen növelve az épület újrahasznosítható anyagarányát. 

bottom of page