top of page

archi
tec
ture

Általános iskola Senegál elmaradott területén
pályamű
/társtervezők: Murányi Zita, Boronkay Gábor, Kovács Zsolt Kristóf/ 

Afrika elmaradottabb részein, az építőanyag hiánya mellett az építési tudás hiánya legalább ugyanakkora probléma ma.
Az archstorming által kiírt pályázat célja egy olyan általános iskola építése, amely építési technikáit, az építés alatt át lehet adni a helyieknek, akik ezután a technikákat alkalmazva építhetik saját épületeiket. Ennek elengedhetetlen követelménye a helyi anyagok alkalmazása,  a manuális de egyszerű technikákkal kivitelezhető építés lehetősége, illetve az alacsony bekerülési költség. 
Tervünkben a telken jelenleg megtalálható olajfa köré autógumik újra hasznosításával épített alapokra, tapasztott zsákfalas konstrukcióval és bambusz szerkezetekkel építünk iskolát, kiemelve az iskola tömegéből a helyi iskoláskorúak számára oly fontos konyha jelenléttét. 
Ennek a kiemelésnek oka, hogy több tanulmány is kimutatta, azok az afrikai iskolák, ahol ebédet is biztosítanak a tanulóknak nagyságrendekkel jobb erdményeket érnek el. Ezért ezt a fajta létbiztonságot sugallva az épület képes a társadalmi hozzáálláson, az oktatásba vetett hiten is segíteni. 
A közétkeztetési lehetőség biztosítására, a tervben magaságyásokat helyeztünk el, ahol a tanulóknak a mezőgazdasági oktatás mellett élelmet lehet termelni, illetve az épület tetőszerkezetét a vízgyűjtésre optimalizáltuk, így ezen növények öntözése is biztosítható. 

bottom of page